Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 26 Απριλίου 2009
Νυχτερινές... μετεγγραφές
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
Σκληρά... εργαζόμενα παιδιά μεγαλοδικηγόρων, μεγαλογιατρών ακόμη και καθηγητών αναζητούν «παραθυράκια» για να περάσουν «νύχτα» στο Πανεπιστήμιο, φοιτώντας σε κάποιο εσπερινό λύκειο της χώρας όπου ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Το «κόλπο» είναι ότι οι απόφοιτοι των εσπερινών σχολείων δεν εισάγονται μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων αλλά με ξεχωριστές εξετάσεις, στις οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, με μικρότερη μάλιστα εξεταστέα ύλη. Το «κόλπο» είναι ότι οι απόφοιτοι των εσπερινών σχολείων δεν εισάγονται μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων αλλά με ξεχωριστές εξετάσεις, στις οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, με μικρότερη μάλιστα εξεταστέα ύλη. Σε κάποια νυχτερινά οι πραγματικά εργαζόμενοι μαθητές παίζουν και χάνουν σε έναν άνισο, μα κυρίως «βρόμικο», αγώνα για μάθηση.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από το 2001 έως το 2007 5%-10% των μαθητών της τελευταίας τάξης των νυχτερινών λυκείων προέρχεται από ημερήσια λύκεια. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν στελέχη της ΟΛΜΕ.
* Τι κάνει τα νυχτερινά λύκεια ελκυστικά; Οι απόφοιτοι δεν εισάγονται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά μέσω ξεχωριστών εξετάσεων όπου ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Εκεί η διδακτέα ύλη είναι μειωμένη κατά ένα τέταρτο συγκριτικά με την ύλη των ενιαίων. Σε κάθε τμήμα εσπερινού αναλογεί μία ή δύο θέσεις σε ΑΕΙ και οι βάσεις είναι χαμηλότερες. Επιπλέον, για έναν μαθητή με τα φροντιστήριά του και την ακούραστη εκπαίδευσή του αποτελεί «περίπατο» ο συναγωνισμός με έναν βιοπαλαιστή μαθητή.
* «Τελικά και οι πλούσιοι πάνε Δραπετσώνα», σχολιάζει ο Θ. Τσιριγώτης, μέλος της ΟΛΜΕ, και εξηγεί πώς: «Τα πρώτα χρόνια της μεταρρύθμισης Αρσένη είχαμε αθρόες μετεγγραφές στην Γ' Τάξη Εσπερινού Λυκείου αφού περνούσαν στο Πανεπιστήμιο με ποσοστό εισαγωγής 1%. Ομως, από το 2003 υποχρεούνται να φοιτούν τα δύο τελευταία χρόνια. Ισχύει βέβαια ακόμη η ευεργετική προσέγγιση του 1%».
* Οπως υποστηρίζει ο Χρ. Κάτσικας, ο οποίος διδάσκει σε νυχτερινό γυμνάσιο, «μέχρι προ τινος το ποσοστό εισαγωγής στα Πανεπιστήμια των υποψηφίων από νυχτερινά σχολεία άγγιζε το 50%. Πλέον, θεωρώ ότι το φαινόμενο έχει κάπως περιοριστεί».
* Ομως πάντα υπάρχει «παραθυράκι», αν και πάντα είναι απαραίτητο να πιστοποιηθεί ότι ο μαθητής εργάζεται (πράγμα πανεύκολο). Διάταξη επιτρέπει σε μαθητές να μετεγγράφονται ακόμη στην τελευταία τάξη του νυχτερινού λυκείου, αν ο ένας από τους δύο γονείς έχει πεθάνει ή έχει υποστεί αναπηρία σε ποσοστό 67% ή αν ο μαθητής προσκομίσει βεβαίωση ότι περνά από πρόγραμμα απεξάρτησης ουσιών.
Ο Θ. Τσιριγώτης χαρακτηρίζει «φωτογραφική» τη συγκεκριμένη ρύθμιση και υποστηρίζει ότι δεν είναι λίγοι όσοι καταφέρνουν τελικά να ξεπεράσουν αυτά τα «εμπόδια».
* «Είμαι μαθήτρια ημερήσιου ενιαίου λυκείου και θα πάω στην τρίτη τάξη. Σκεφτόμουν να μετεγγραφώ σε νυχτερινό. Γνωρίζετε πόσες ώρες διδασκαλίας γίνονται εκεί; Το κλίμα και το επίπεδο των παιδιών είναι καλό, γιατί ακούγεται ότι μαζεύεται πολλή αληταριά; Είμαι μαθήτρια του 16 μέσον όρο και πάω φροντιστήριο».
Η μαθήτρια με τον κωδικό user ζητά πληροφορίες σε εκπαιδευτικό φόρουμ στο Ιντερνετ.Ο χρήστης Apostolos της απαντά: «Το εν γένει επίπεδο είναι χαμηλότερο από το γενικό λύκειο, γι' αυτό και όταν μαθητής καλός, του 18-19 του γενικού πηγαίνει στο νυχτερινό, ξεπερνάει στην απόδοση τους άλλους, γράφει καλύτερα και μπαίνει στα ΑΕΙ... Βέβαια, θα σου ζητήσουν βεβαίωση ότι εργάζεσαι. Αλλά αυτό το επιλύεις σχετικά εύκολα. Κάποιος γνωστός σου θα έχει μαγαζί»!
* Πάντως, μέχρι σήμερα, στο υπουργείο Παιδείας δεν έχει φτάσει καταγγελία για το καθεστώς των παράνομων μετεγγραφών. Αυτό υποστηρίζει ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου, Θ. Νικολόπουλος, ο οποίος δεν αρνείται την ύπαρξη του φαινομένου λέγοντας: «Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα».
Το υπουργείο δεν διαθέτει στατιστικά των μετεγγραφών από τα οποία θα μπορούσαμε να εξαγάγουμε ασφαλή συμπέρασματα για τη διακύμανση των ποσοστών μετεγγραφών. Πάντως, το καλοκαίρι του 2006 -χρονιά μαζικών μετεγγραφών- παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο: Ενώ η βαθμολογία των μαθητών από τα ημερήσια λύκεια στις Ιατρικές Σχολές έριξε λίγο τις βάσεις, αντιθέτως, οι βαθμολογίες των υποψηφίων στην Ιατρική από τα εσπερινά λύκεια είχαν ραγδαία αύξηση, η οποία και κυμάνθηκε από τα 4.200 μόρια στην Αθήνα μέχρι τα 7.900 μόρια στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης!
Ο Θ. Νικολόπουλος είναι σαφής: «Δεν πρέπει κάποιοι να ευνοούνται. Ζημιώνονται κάποια παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη. Οποιος έρθει να καταγγείλει τέτοιου είδους φαινόμενα θα τον διασφαλίσω, δεν πρέπει να φοβούνται...».
Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί διστάζουν να μιλήσουν επώνυμα. Απευθυνθήκαμε σε έναν πρώην καθηγητή νυχτερινού λυκείου και νυν στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Αφού άκουσε προσεκτικά το θέμα, χαμογέλασε και μας απέφυγε διακριτικά...
* Το θέμα έχει απασχολήσει και τη Βουλή. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη έθεσε το θέμα, με κεντρικό πρόσωπο τη διευθύντρια του εσπερινού λυκείου στη Νίκαια.
«Παρά το γεγονός ότι η διεύθυνση του σχολείου αρνήθηκε να προχωρήσει στην εγγραφή όσων δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα, που να αποδεικνύουν με ισχυρό τρόπο την εργασία τους... κάποιοι αποφάσισαν από μόνοι τους να ερμηνεύσουν τον νόμο διαφορετικά και να εγγραφούν μαθητές ανεξάρτητα από την διεύθυνση του σχολείου. Η διευθύντρια αναγκάστηκε να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας απ' όπου την παρέπεμψαν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά, όπου δεν έλαβε καμία απάντηση».
* Απαντώντας, ο υφυπουργός Παιδείας Αν. Λυκουρέντζος περιορίστηκε να θυμίσει τις ισχύουσες διατάξεις και να επισημάνει τα εξής: «Βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ κατά της διευθύντριας του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Νίκαιας, ύστερα από εντολή της προϊσταμένης του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά».
Πληροφορίες
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
το θέμα ξαναγίνεται επίκαιρο...για την σημερινή κυβέρνηση μαζί με όλα τ άλλα που καθυστερεί χαρακτηριστικά να διορθώσει το αρμόδιο Υπουργείο...οψόμεθα
ΑπάντησηΔιαγραφή